Als je naar mij kijkt, zie je één persoon. Maar als ik op bepaalde gebeurtenissen reageer, lijkt het wel of er meerdere personen in mij zitten. Ieder met hun eigen gedrag, overtuigingen en emoties. Het zijn diverse ikken. Ik weet dat ze allemaal op hun eigen manier het beste met mij voor hebben. Maar ze uiten het op verschillende manieren waardoor het voor mezelf en mijn omgeving nog weleens verwarrend kan zijn. Al die ikken zorgen voor lastige interne dialogen. Deze diverse ikken worden ook wel subpersoonlijkheden genoemd.

Herken je dit?

  • Je wilt sporten, maar als je wilt gaan, zegt een ander stemmetje: ‘Je zit toch lekker op de bank?’
  • Je wilt op de voorgrond treden en terwijl je bijna iets wilt zeggen, zegt een ander stemmetje: ‘Zou je dat nou wel doen?’
  • Je wilt een nieuwe baan of voor jezelf beginnen en een ander stemmetje zegt: ‘Je zit toch best goed?’
  • Je wilt meer tijd voor privé en je hoort het stemmetje zeggen: ’Je moet wel blijven presteren’

 

Vergelijk jezelf met een bus vol ikken, waarvan jij de chauffeur bent. Alle ikken hebben weliswaar hetzelfde doel, maar ze willen er allemaal op een andere manier komen. De een na de ander rukt het stuur uit je handen, of verleidt je om van je chauffeursstoel af te gaan. Van sommige ikken weet je niet eens meer dat ze eigen- lijk al heel lang op de chauffeursstoel zitten. Het is een gewoonte geworden dat zij de chauffeur zijn geworden en de route bepalen.

Dit zijn de medepassagiers van de bus die ik bestuur: de driftkop, de allesweter, het behoeftige kind, de pleaser, de sexy en erotische vrouw, de drammer, de rusteloze, de wijze, de gevoelige, de ondeugende, de kwetsbare, de presteerder, de vrijheidszoeker, de onzekere, de entertainer, de controleur, de verbinder, de relaxte, de leider, de doorzetter.

Sommige ikken heb ik onderdrukt of in de kofferbak gestopt en andere ikken heb ik te veel aandacht gegeven. Ze zijn allemaal gedurende bepaalde periodes in mijn leven ontstaan. Sommige ikken zijn dominant aanwezig en sommige verstoppen zich achter in de bus. Als ik mijn bus wil pimpen hebben ze allemaal een mening. Ze willen allemaal maar één ding: dat er naar ze geluisterd wordt. Door naar mijn ikken te luisteren, ze aandacht te geven en te omarmen, hoor ik wat ze willen. Alleen al door mezelf af te vragen wie er nu aan het woord is, krijg ik al inzichten over mezelf.

 

DOEN om te ontdekken

Jouw bus

Wie zijn jouw medepassagiers?

………………………………………………………………………………………………………………………………. ……………………………………………………………………………………………………………………………….

Wie zou je ook graag in je bus willen hebben?

………………………………………………………………………………………………………………………………. ……………………………………………………………………………………………………………………………….

Wie heeft er in jouw bus het hoogste woord?

………………………………………………………………………………………………………………………………. ……………………………………………………………………………………………………………………………….

Wie zit er in de kofferbak?

………………………………………………………………………………………………………………………………. ……………………………………………………………………………………………………………………………….

Wie zou je graag wat vaker achter het stuur willen hebben? Wat zou dat jou opleveren? ………………………………………………………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………………………………………………. ……………………………………………………………………………………………………………………………….

Sommige medepassagiers hebben we permanent in de kofferbak gestopt. Die zien we helemaal niet in de bus zitten, dat zijn onze schaduwkanten. We zijn soms zelfs vergeten dat ze onder de laadvloer liggen.
En zo zijn er in jou ook verschillende subpersoonlijkheden, kanten die jouw aan- dacht nodig hebben. Zodra jij die aandacht geeft, zal je veel energieker, krachtiger en vrijer zijn. Dus succesvoller jezelf. Wil je hier meer over weten, lees dan verder..

 

De schaduwkant van jezelf

Succesvol jezelf zijn gaat over zelfacceptatie. Over hoe je je beperkte overtuigingen kunt herkennen en transformeren. Hoe je je bekrachtigende overtuigingen kan inzetten. Hoe je je licht laat stralen en je schaduw accepteert. Zelfacceptatie is je behoeftes vervullen en jezelf volledig accepteren, zowel het licht als de schaduw in jezelf.

 

Wat je zegt, ben jezelf

Er is een oud gezegde dat luidt: ‘Wat je zegt, ben jezelf.’ We zien en horen datgene in anderen wat we wel of niet leuk vinden in onszelf. Hoe meer je alle delen van jezelf accepteert, hoe beter je de ander kunt zien zoals hij/zij is. Los van je eigen projecties. Jij bent mijn spiegel en ik de jouwe. Als je over een ander oordeelt, beoordeel je ook jezelf. Stel: je ergert je vreselijk aan mensen die geen aandacht voor je hebben. Je kunt jezelf ook afvragen: ‘Heb ik wel aandacht genoeg voor mezelf?’

 

Vraag tussendoor

Van welke eigenschappen van anderen word jij kwaad, geïrriteerd of gefrustreerd?

Vrijheid betekent dat je de keuze hebt om al je eigenschappen te laten zien. Als je bepaalde eigenschappen moet verbergen omdat je er zelf een hekel aan hebt, beperk je je vrijheid. Ik heb al wat eigenschappen (dominantie, egoïsme, introvertheid, betweterigheid, luiheid) onderzocht, die bij mij aversie opriepen. Toen kon ik ze nog niet bij mezelf accepteren. Nu weet ik dat deze eigenschappen ook een onderdeel van mij zijn en veroordeel ik ze niet meer bij een ander.

De laatste eigenschap waar ik mee aan de slag ging, was zwakte. Als een ander in mijn ogen zwakte toonde, werd ik geïrriteerd. Vooral bij vrouwen, ik kreeg de neiging om ze een schop onder hun kontje te geven. Sterker nog: tegenover bepaalde mannen kon ik niet eens uitspreken: ‘Ik ben zwak en jij bent sterk.’ Ook al was  het maar een experiment. Ik mocht niet zwak zijn bij mannen met veel mannelijke energie, want anders zouden ze over me heen lopen. Ook niet bij vrouwen trouwens, want die moesten op me kunnen leunen. Vrij vermoeiend, kan ik je meegeven. Hier had ik dus nog een klusje te klaren, ik moest mezelf een schop onder mijn kont, helaas geen kontje, geven. Als je je bewust wordt van jouw onbewuste sturing, heb je een nieuwe keuze, dat levert jouw vrijheid en ruimte op.

Ik weet inmiddels dat als je een bepaalde eigenschap van jezelf niet wilt erkennen, je deze eigenschap altijd op andere mensen zal blijven projecteren. Je zult voortdurend mensen in je leven aantrekken die juist deze eigenschap vertonen. Net zolang tot dat je het klusje met jezelf hebt geklaard.

Het is soms gemakkelijk anderen de schuld te geven van jouw toestand. Als je wilt groeien, moet je echter de verantwoordelijkheid op je nemen voor alles wat er in jouw omgeving gebeurt. Je kunt niet accepteren wat je niet erkent. Jij bent verantwoordelijk voor al je aspecten, voor je leuke en minder leuke delen. Je moet bereid zijn om aan jezelf en anderen toe te geven dat je mindere punten hebt. Vrijheid betekent dat je de keuze hebt om te kiezen wie en wat je op enig moment in je leven wilt zijn. Als je je op een bepaalde manier moet gedragen om niet de eigenschappen te vertonen waar je zo’n hekel aan hebt, zit je in de val.

 

Onderzoek je onbewuste sturing

Jouw artikel

Stel je voor dat er een artikel over jou zal worden gepubliceerd. Welke vijf aspecten van jou zou je daar dan niet in willen hebben? Schrijf ze op.

…………………………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………

Wat vind je van deze woorden? Wanneer oordeelde je voor het eerst op deze manier? Van wie heb je dit oordeel overgenomen? Was het je moeder, vader of iemand anders? Op deze manier word je je bewust van wat je in anderen en in jezelf afwijst. ………………………………………………………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………………………………………………. ……………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………………………………. ……………………………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………………………………

Bron: Uit het boek Ken je mij? De kracht van succesvol jezelf zijn
Auteur: Hélène Oosterhuis

 

Hier kun je gratis het eerste hoofdstuk downloaden.